Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Poradniki i przewodniki
(4)
Proza
(4)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(3)
Placówka
Piwniczna - Wypożyczalnia
(6)
Filia w Łomnicy Zdroju
(2)
Autor
Biała Alicja (1993- )
(1)
Canterbury Dave (1963- )
(1)
Cieślik Marek
(1)
Galewska-Kustra Marta
(1)
Garmus Bonnie (1957- )
(1)
Gorrissen Janina (1984- )
(1)
Głowińska Anita
(1)
Głowińska Anita. Kicia Kocia
(1)
Kledzik Emilia (1982- )
(1)
Krzyżanowski Krzysztof (tłumacz)
(1)
Kłos Joanna (graficzka)
(1)
Mikulska Katarzyna (zielarstwo)
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Strzelczyk Tomasz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
0-5 lat
(3)
Dzieci
(3)
6-8 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Gotowanie
(8)
Biwak
(1)
Chemicy
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kicia Kocia (postać fikcyjna)
(1)
Kobieta
(1)
Kucharstwo
(1)
Kucharze
(1)
Las
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Owoce leśne
(1)
Potrawy
(1)
Program telewizyjny
(1)
Pucio (postać fikcyjna)
(1)
Rodzina
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny leśne
(1)
Rośliny łąkowe
(1)
Równouprawnienie płci
(1)
Samotne matki
(1)
Sztuka przetrwania
(1)
Wiedza
(1)
Wybory życiowe
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Bajki i baśnie
(1)
Książka kucharska
(1)
Książki dla małych dzieci
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Kultura fizyczna i sport
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The bushcraft field guide to trapping, gathering, and cooking in the wild. Na okładce: Bestsellerowy autor "New York Timesa".
Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić. Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kicia Kocia gotuje / napisała i zilustrowała Anita Głowińska. - Poznań : Media Rodzina, copyright 2010. - [22] strony : ilustracje ; 19 cm.
(Kicia Kocia / Anita Głowińska)
Dla dzieci od lat 2 do 6.
Kicia Kocia z babcią nigdy się nie nudzi. Dzisiaj zajmują się prawdziwym kucharzeniem...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo a5 ; Galeria Starmach, 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste przepisy na dania, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. Świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Lessons in chemistry" 2022.
Elizabeth Zott jest chemiczką i kobietą daleką od przeciętności. Byłaby zresztą gotowa jako pierwsza wytknąć rozmówcy, że coś takiego jak „przeciętna kobieta” nie istnieje. Ale jest połowa lat 50. i jej koledzy z całkowicie męskoosobowego zespołu naukowców w Instytucie Badawczym Hastings prezentują bardzo nienaukowe podejście do kwestii równouprawnienia płci. Wszyscy z wyjątkiem jednego: to Calvin Evans, nominowany do Nagrody Nobla i słynący z pamiętliwości samotny geniusz, który zakochuje w umyśle Elizabeth. Co skutkuje autentyczną chemią. Tyle że, podobnie jak w przypadku nauki, życie bywa nieprzewidywalne. Dlatego parę lat później Elizabeth Zott jest nie tylko samotną matką, ale i – dość niechętnie – gwiazdą kulinarnego programu numer jeden całej Ameryki: Kolacji o szóstej. Jej niezwykłe podejście do gotowania („Do łyżki stołowej kwasu octowego dodajemy szczyptę chlorku sodu”) staje się zaczątkiem rewolucji. W miarę jednak jak rosną zastępy jej sympatyków, rośnie też grupa niezadowolonych. Okazuje się bowiem, że Elizabeth nie uczy kobiet po prostu gotować, robi znacznie więcej; ośmiela je do zmiany status quo. Śmieszne do rozpuku, przenikliwie trafne i wzbogacone gwiazdorską obsadą postaci drugoplanowych, Lekcje chemii są równie oryginalne i dynamiczne jak ich protagonistka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Planujesz odpoczynek w otoczeniu przyrody? Wydaje ci się, że z dala od cywilizacji jesteś skazany na suchy prowiant, dania w proszku i kupne przekąski? Nic bardziej mylnego! Pieczone na ognisku pieczywo, plenerowe zupy, pesto ze świeżych roślin, sałatki z kwiatów, korzenne placki, a nawet pierogi, makarony i kotlety – to tylko niektóre z dań, które możesz przyrządzić na świeżym powietrzu! Wystarczy odpowiedni sprzęt, kilka składników oraz rośliny, które znajdziesz wokół siebie. Poznaj przepisy na pyszne dania, które z łatwością przygotujesz podczas wyprawy do lasu, na działkę, biwak, kemping czy górską wędrówkę. Dowiedz się, jak poradzić sobie na długiej wyprawie z dala od sklepów i gotować bezpiecznie niezależenie od warunków, miejsca i pory roku. Sprawdź, które dziko rosnące rośliny są jadalne, jak je rozpoznać oraz co warto z nich przygotować. Korzystaj z darów natury i ciesz się czasem spędzonym na świeżym powietrzu, nie rezygnując ze smacznych posiłków!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Oddasz fartucha czyli Facet w kuchni Tomasz Strzelczyk. - Kraków Znak Horyzont 2023. - 303, [1] strona: fotografie, m.
Przynależność kulturowa
Temat
Ma być tanio, prosto,pysznie i domowo, bo wtedy smakuje najlepiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mądra Mysz)
Mama Zuzi ma urodziny. Dziewczynka postanowiła przygotować świetną niespodziankę dla niej: naleśniki z sałatką owocową. Szymon jej pomaga. Dzieci potajemnie kroją, mieszają, próbują i rozlewają ciasto. Tata czuwa, by wszystko poszło zgodnie z planem. To będą najpyszniejsze naleśniki na świecie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej