Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(25)
Forma i typ
Książki
(25)
Poradniki i przewodniki
(22)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(13)
wypożyczone
(8)
nieokreślona
(4)
Placówka
Piwniczna - Wypożyczalnia
(9)
Filia w Łomnicy Zdroju
(16)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Baranowska Natalia
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Canterbury Dave (1963- )
(1)
Chacińska Joanna
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Czerwiński Arkadiusz
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Foremny Paulina
(1)
Green Fern
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Kapała Aleksandra (nauki medyczne)
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kołakowska Marta
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Krzyżanowski Krzysztof (tłumacz)
(1)
Leerhsen Charles
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Mikulska Katarzyna (zielarstwo)
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Ogiński Piotr (kucharz)
(1)
Oklejak Marianna (1981- )
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Połatyńska Beata
(1)
Radzikowska Agnieszka
(1)
Reguła Anna
(1)
Rooney Deirdre
(1)
Rosiak Anna
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Szczepanowska Anna T
(1)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(1)
Woolmer Annabel
(1)
Zych Marzena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(22)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(25)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Chorzy
(1)
Młodzież
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura amerykańska
(1)
Litertura polska
(1)
Temat
Gotowanie
(3)
Kucharstwo
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kiszonki
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Zielarstwo
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Amerykanie
(1)
Biwak
(1)
Bobowate
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Cecylka Knedelek (postać fikcyjna)
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Cichy Kącik
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dietetyka
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Fermentacja
(1)
Galaretki owocowe
(1)
Insulinooporność
(1)
Karczmy
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kucharze
(1)
Kultura stołu
(1)
Las
(1)
Likiery
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Nalewki
(1)
Nasiona
(1)
Obiad
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Otyłość
(1)
Owoce leśne
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pieczywo
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Restauracje
(1)
Rośliny leśne
(1)
Rośliny oleiste
(1)
Rośliny łąkowe
(1)
Samobójstwo
(1)
Sery
(1)
Sztuka przetrwania
(1)
Wódka
(1)
Wędliny
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego
(1)
Zupy
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Żywność bezglutenowa
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Krynica-Zdrój (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Krynica-Zdrój)
(1)
Polska
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Poradnik
(12)
Przepisy kulinarne
(10)
Książka kucharska
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Biografia
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(484)
Edukacja i pedagogika
(147)
Socjologia i społeczeństwo
(121)
Kultura i sztuka
(95)
Religia i duchowość
(91)
Kulinaria
(25)
Biologia
(88)
Etnologia i antropologia kulturowa
(76)
Medycyna i zdrowie
(71)
Podróże i turystyka
(65)
Psychologia
(60)
Literaturoznawstwo
(56)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(46)
Hobby i czas wolny
(44)
Geografia i nauki o Ziemi
(38)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(35)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(34)
Kultura fizyczna i sport
(31)
Rozwój osobisty
(31)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(24)
Inżynieria i technika
(22)
Ochrona środowiska
(22)
Językoznawstwo
(21)
Filozofia i etyka
(20)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(19)
Fizyka i astronomia
(18)
Rolnictwo i leśnictwo
(15)
Styl życia, moda i uroda
(15)
Architektura i budownictwo
(12)
Nauka i badania
(11)
Transport i logistyka
(11)
Dom i ogród
(8)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(8)
Archeologia
(6)
Informatyka i technologie informacyjne
(5)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(4)
Chemia
(4)
Media i komunikacja społeczna
(4)
Praca, kariera, pieniądze
(3)
Etnologia i antropologia kultury
(2)
Matematyka
(2)
Polityka
(2)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Autobiografia
(1)
Gospodarka , ekonomia
(1)
Hobby i wolny czas
(1)
Leśnictwo
(1)
Literatura
(1)
Podróze i turystyka
(1)
Podróże
(1)
Polityka, administracja publiczna
(1)
Polityka, politilogia, administracja publiczna
(1)
Polityka, politologia, administracja
(1)
Religia
(1)
Transport
(1)
Transport i logidtyka
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The bushcraft field guide to trapping, gathering, and cooking in the wild. Na okładce: Bestsellerowy autor "New York Timesa".
Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez większego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy też o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień lub dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić za pomocą kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić. Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są niezbędne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki temu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od potrzebnego ekwipunku i prowiantu, przez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach ekstremalnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu również podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Bardzo ciekawym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samowystarczalni w domu i ogrodzie : niezależnie i bliżej natury / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała : bWydawnictwo Pascal, 2020. - 302, [1] strona : ilustracje, fotografie kolorowe, tabele ; 21 cm.
Wydarzenia ostatnich miesięcy budzą myśl, że trzeba dążyć do samowystarczalności. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się ona abstrakcją możliwą do osiągnięcia jedynie przez osoby mieszkające na wsi i posiadające wielkie pola, trzeba pamiętać, że również niewielkie mieszkanie w mieście daje nam szerokie możliwości. Nie mając innego wyjścia, na balkonie w Gdańsku uprawiałam swego czasu pomidory, fasolkę, paprykę, groszek cukrowy, cebulę i rzodkiewkę, nie wspominając o różnorodnych ziołach, które opanowały też kuchenny parapet. Wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie – wiedza zawarta w tej książce pomoże ci się stać się samowystarczalnym. Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny! Jak uprawiać pomidory na balkonie? Z czego produkować własne kosmetyki? Które zioła wzmacniają układ odpornościowy? Jak zrobić zakwas do chleba? Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami? Co zrobić z odpadkami kuchennymi? Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie? [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Kontynuacja bestsellerowego "Postu Daniela".
wój kolejny krok ku długowieczności! Sięgnij po to, co podpowiada natura, i przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Z nowej książki Krystyny Dajki dowiesz się, jakie nawyki żywieniowe zapewnią ci długie życie w zdrowiu. Pomoże ci również skomponować pełnowartościowe posiłki po zakończeniu postu Daniela. W książce znajdziesz: 100 zdrowych przepisów na cały dzień: śniadania, drugie śniadania, obiady, desery, kolacje, dodatki, soki i koktajle, podpowiedzi, jakich produktów używać, by nadal jeść smacznie, ale zdrowo, przydatne i ważne informacje o właściwościach miodów i ziół, zalecenia, jak parzyć herbaty, informacje o dodatkach do żywności, które szkodzą naszemu zdrowiu. Książka na całe – długie i zdrowe – życie!!! Krystyna Dajka jest dyplomowanym dietetykiem, specjalistą promocji, pedagogiki i polityki zdrowia. Regularnie prowadzi warsztaty kulinarne „Gotujemy dla zdrowia” i turnusy z postem Daniela
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej": odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz poczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy, które spełniają wszystkie kryteria diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów. "Autorką książki Przepisy diety warzywno-owocowej doktor Ewy Dąbrowskiej jest moja wspaniała synowa Beata. Ma ona wspaniały dar – z łatwością tworzy ciekawe kompozycje potraw, które spełniają kryteria mojej diety. Z radością polecam tę książkę." Dr Ewa Dąbrowska
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 60/61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : zdjęcia ; 21 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przepisów na wyborne przetwory. Książka adresowana zarówno do osób dopiero zaczynających robić przetwory, jak i tych wszystkich, którzy od lat zapełniają swoje spiżarnie pysznościami w słoikach. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje życie z Hashimoto i SIBO / Kasia Dziurska. - Warszawa : Burda, copyright 2019. - 221, [3] strony : fotografie ; 23 cm.
Życie z chorobą Hashimoto bywa trudne. Ale jest także dobra wiadomość - może być zdecydowanie lepsze, gdy o nie zawalczysz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Książki - Burda)
Nazwa autora w copyrighcie.
Nowe zachwycające smaki. Nowe kulinarne doznania. Książka z przepisami zwyciężczyni i finalistów programu MasterChef Junior. Uczestnicy czwartej polskiej edycji programu MasterChef Junior znowu zachwycili – zarówno widzów, jak i jurorów. To niewiarygodne, jak sprawnie radzą sobie z kulinarnymi wyzwaniami. Zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę ich wiek. Najmłodsi finaliści mają… 9 lat, a najstarsi – zaledwie 12. A w kuchni radzą sobie niemal tak dobrze jak profesjonaliści. To robi wrażenie! Któż nie zechce spróbować staropolskich karminadli autorstwa zwyciężczyni Pauliny Foremny lub jej carpaccio z gruszki? Czy nie warto pokusić się o przygotowanie łososia z morza mango autorstwa Leny Król lub skosztować kaczki z konfiturą z czerwonej cebuli według przepisu Michała Lisa? Dla poszukiwaczy smaków z różnych stron świata Mikołaj Cienkosz podał przepis na „Słońce Grecji”, a Julia Misiak na „Chiny w pigułce”. Wielbicieli tradycyjnych polskich smaków niewątpliwie zachwycą ziemniaczana baba z sosem z borowików Olka Multana i świętokrzyskie grycoki Natalii Tokarskiej. A łasuchów – pyszne desery, m.in. kruche ciasteczko z musem czekoladowym z nutą rozmarynu Janka Zatorskiego. W kulinarną podróż z Pauliną oraz pozostałymi finalistami MasterChef Junior mogą wyruszyć i mali, i duzi. I – gwarantujemy – wszyscy będą z tej wyprawy zadowoleni. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieci gotują : książka kucharska dla dzieci / Agnieszka Górska ; Marzena Zych ; zilustrowała Marianna Oklejak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Demart, 2007/2008. - 88 stron : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Dzieci gotują to książka kucharska zawierająca 22 przepisy i propozycja fajnej zabawy zarówno dla samych dzieci, jak i dla całych rodzin. W dodatku wymiernym efektem tych działań mogą być najprawdziwsze potrawy. Proponujemy przyrządzanie przekąsek, koktajli, past, sałatek i słodkości zarówno na zimno jak i ciepło.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641/642 Dz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej logo: Buchmann.
Na stronie wydawcy informacja o serii: Zielona seria.
Na okładce: 66 przepisów bogatych w błonnik i przeciwutleniacze; jak na co dzień zastąpić mięso.
Jak przyrządzić rośliny strączkowe, żeby wydobyć z nich jak najwięcej zawartego bogactwa - białka, którym są wypełnione? Jakie są korzyści z ich spożywania? Jak nauczyć się zamieniać białka pochodzenia zwierzęcego na te zdrowsze, roślinne? Ponad 60 przepisów podzielonych na: przekąski i przystawki, zupy i sałatki, dania główne oraz desery - a przy każdym daniu obowiązkowo podana zawartość białka w jednej porcji. Stek wegetariański, dip bombajski, zielona pizza, sałatka Majów, ragout orkiszowe, niebieskie smoothie białkowe czy kulki mocy - to tylko kilka z wielu zaskakujących potraw, które są przepysznym i niezastąpionym źródłem białka w Twojej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The art of fermentation an in-depth exploration of essential concepts and processes from around the world.
Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i tym samym, wspomagać środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moc ziół : zielarki i ich sekretne przepisy / Sylwia Kawalerowicz. - Wydanie 1. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal Sp. z o.o., 2022. - 253 strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziołach, ale nie mieliście kogo zapytać. Zioła na zdrowie, dla ciała i na stole. Poznaj współczesne zielarki i ich autorskie przepisy. Współczesne zielarki łączą akademicką wiedzę z naukowych podręczników z rytuałami i zwyczajami dawnych specjalistek w dziedzinie zielarstwa. Odnajdują siłę w postaciach przodkiń, które wiedziały, jak korzystać z bogactwa otaczających nas roślin. Jeśli macie ochotę razem z nimi przygotowywać zdrowotne napary, nalewki i maści, zanurzyć się w parujące ziołowe kąpiele, destylować krwawnik i kręcić kremy z dzikiej marchwi – ta książka jest dla was. Zielarstwo to wspaniała przygoda wymagająca jednak uważności i cierpliwości. Czasami droga prowadzi was przez drzwi pobliskiego sklepu zielarskiego, innym razem wiedzie na pola i łąki. Autorkę książki „Zielarki” poprowadziła na dzikie Pogórze Przemyskie, w tajemnicze Góry Sowie, lasy Beskidu Sądeckiego, na polne ścieżki Kaszub i Lubelszczyzny. Przez pracownie, w których u powały suszą się pęki ziół, przez kuchnie zastawione alembikami do destylacji, małe laboratoria w których półki uginają się od słojów z suszem i maceratami. Spotkała na swojej drodze bardzo różne kobiety, które łączy ogromna miłość i szacunek do przyrody oraz niesamowita wiedza na temat roślin i ich wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję psychiczną i fizyczną. W książce autorka prezentuje sylwetki współczesnych zielarek oraz zdradza ich autorskie przepisy na napary, mieszanki, maści czy nalewki. Opowieściom o niezwykłych kobietach towarzyszy duża dawka praktycznej wiedzy o roślinach i ich zastosowaniu – w książce znajdziemy m.in. podzielone tematycznie zielniki opisujące działanie i zastosowanie 40 ziół oraz ponad 80 przepisów na ziołowe specyfiki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615.322 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nieautoryzowana biografia jednej z najbardziej znanych postaci kulinarnego świata. Samobójcza śmierć Anthony`ego Bourdaina w czerwcu 2018 roku wstrząsnęła jego fanami na całym świecie. Kucharz, podróżnik i gwiazdor programów telewizyjnych wydawał się mieć wszystko: wymarzoną pracę, pieniądze i międzynarodową sławę. Rzeczywistość była jednak bardziej skomplikowana. Ta książka to wyjątkowy portret nieoczywistej postaci, jaką był Bourdain. Dziennikarz Charles Leerhsen zagłębia się w najciemniejsze zakamarki jego życia. Opisuje dzieciństwo i młodość kucharza, jego błyskotliwą karierę oraz burzliwy związek z włoską aktorką Asią Argento. Nie unika kontrowersyjnych tematów, takich jak romanse, kontakty z prostytutkami, skłonność do alkoholu i narkotyków. Cytuje pamiętniki, notatki oraz prywatne wiadomości gwiazdora, które rzucają nowe światło na ostatnie chwile jego życia i mogą kłaść się cieniem na obraz, jaki fani Bourdaina mają wyrobiony na podstawie jego medialnej obecności. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory z pomysłem / Patrycja Machałek. - Kraków : Znak, 2019. - 239 stron : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany. Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowane kiełki. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajvaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs! Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Zyskasz niepowtarzalne przetwory, których nie da się znaleźć na sklepowej półce. Przygotowywanie przetworów może być prostsze, niż myślisz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto na widelcu / Magdalena Makarowska. - Łódź : Feeria Wydawnictwo - Wydawnictwo JK, 2019. - 396, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Na stronie tytułowej: I etap - stabilizowanie pracy jelit i unormowanie pracy tarczycy, II etap - redukcja nadwagi, III etap - stabilizacja wagi i zdrowe odżywianie na co dzień ; z uwzględnieniem nietolerancji laktozy, glutenu i jajek. Na okładce: 300 przepisów.
Wiesz już, że jesteś „motylkiem” – zdiagnozowano u ciebie chorobę Hashimoto. Nie masz pojęcia, co właściwie powinnaś jeść, a czego nie? Czujesz się przytłoczona zmianami, które powinnaś wprowadzić? Masz problem z utrzymaniem prawidłowej wagi? Jeśli na którekolwiek z tych trzech pytań odpowiedziałaś „tak”, ten poradnik jest właśnie dla ciebie. Znana i lubiana dietetyczka-hedonistka, Magdalena Makarowska, która pomogła już tysiącom pacjentów, tym razem bierze na warsztat chorobę Hashimoto. Dzięki jej książce zrozumiesz swoje schorzenie, nauczysz się samodzielnie dokonywać właściwych wyborów dietetycznych oraz prowadzić odpowiedni styl życia i przekonasz się, że nie jest to szczególnie trudne ani nie wymaga wielu poświęceń. Podczas lektury dowiesz się także ważnych rzeczy na temat insulinooporności i jelita wrażliwego, które często współwystępują z chorobą Hashimoto. Dodatkowym wsparciem dla czytelników jest część napisana przez psycholożkę, która na co dzień pracuje z „motylkami”. Ponad 300 przepisów, także w wersji wege. Jadłospisy dzienne na 2 miesiące. Porady psychologa wspomagające osoby chore na Hashimoto.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Planujesz odpoczynek w otoczeniu przyrody? Wydaje ci się, że z dala od cywilizacji jesteś skazany na suchy prowiant, dania w proszku i kupne przekąski? Nic bardziej mylnego! Pieczone na ognisku pieczywo, plenerowe zupy, pesto ze świeżych roślin, sałatki z kwiatów, korzenne placki, a nawet pierogi, makarony i kotlety – to tylko niektóre z dań, które możesz przyrządzić na świeżym powietrzu! Wystarczy odpowiedni sprzęt, kilka składników oraz rośliny, które znajdziesz wokół siebie. Poznaj przepisy na pyszne dania, które z łatwością przygotujesz podczas wyprawy do lasu, na działkę, biwak, kemping czy górską wędrówkę. Dowiedz się, jak poradzić sobie na długiej wyprawie z dala od sklepów i gotować bezpiecznie niezależenie od warunków, miejsca i pory roku. Sprawdź, które dziko rosnące rośliny są jadalne, jak je rozpoznać oraz co warto z nich przygotować. Korzystaj z darów natury i ciesz się czasem spędzonym na świeżym powietrzu, nie rezygnując ze smacznych posiłków!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nalewki czyli Najlepsze wyniki moich eksperymentów / Piotr Ogiński. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 237, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
Wyjątkowe doznania pojawiają się, kiedy zaczynamy eksperymentować i łączyć ze sobą różne składniki, szukając idealnego smaku. A to już nie lada wyzwanie! Niektóre z nich pasują do siebie lepiej niż inne, dlatego oprócz sprawdzonego przepisu znajdziesz tu najlepsze połączenia smakowe dla każdej nalewki. Zainspiruj się i odkryj swoje ulubione kompozycje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej