Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(25)
Forma i typ
Książki
(25)
Poradniki i przewodniki
(22)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(4)
Placówka
Piwniczna - Wypożyczalnia
(9)
Filia w Łomnicy Zdroju
(16)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Baranowska Natalia
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Canterbury Dave (1963- )
(1)
Chacińska Joanna
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Czerwiński Arkadiusz
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Foremny Paulina
(1)
Green Fern
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Kapała Aleksandra (nauki medyczne)
(1)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Kołakowska Marta
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Krzyżanowski Krzysztof (tłumacz)
(1)
Leerhsen Charles
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Mikulska Katarzyna (zielarstwo)
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Ogiński Piotr (kucharz)
(1)
Oklejak Marianna (1981- )
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Połatyńska Beata
(1)
Radzikowska Agnieszka
(1)
Reguła Anna
(1)
Rooney Deirdre
(1)
Rosiak Anna
(1)
Rottenberg Anda (1944- )
(1)
Szczepanowska Anna T
(1)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(1)
Woolmer Annabel
(1)
Zych Marzena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(22)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(25)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Chorzy
(1)
Młodzież
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura amerykańska
(1)
Litertura polska
(1)
Temat
Gotowanie
(3)
Kucharstwo
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kiszonki
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Nalewka (napój alkoholowy)
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Zielarstwo
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Amerykanie
(1)
Biwak
(1)
Bobowate
(1)
Bourdain, Anthony (1956-2018)
(1)
Cecylka Knedelek (postać fikcyjna)
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Cichy Kącik
(1)
Cukier
(1)
Cukrzyca
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dietetyka
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Fermentacja
(1)
Galaretki owocowe
(1)
Insulinooporność
(1)
Karczmy
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kucharze
(1)
Kultura stołu
(1)
Las
(1)
Likiery
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Nalewki
(1)
Nasiona
(1)
Obiad
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Otyłość
(1)
Owoce leśne
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pieczywo
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Restauracje
(1)
Rośliny leśne
(1)
Rośliny oleiste
(1)
Rośliny łąkowe
(1)
Samobójstwo
(1)
Sery
(1)
Sztuka przetrwania
(1)
Wódka
(1)
Wędliny
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego
(1)
Zupy
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Żywność bezglutenowa
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Krynica-Zdrój (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Krynica-Zdrój)
(1)
Polska
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Poradnik
(12)
Przepisy kulinarne
(10)
Książka kucharska
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Opracowanie
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Biografia
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(491)
Edukacja i pedagogika
(147)
Socjologia i społeczeństwo
(123)
Kultura i sztuka
(95)
Religia i duchowość
(93)
Kulinaria
(25)
Biologia
(88)
Etnologia i antropologia kulturowa
(76)
Medycyna i zdrowie
(71)
Podróże i turystyka
(65)
Psychologia
(61)
Literaturoznawstwo
(57)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(46)
Hobby i czas wolny
(44)
Geografia i nauki o Ziemi
(38)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(35)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(34)
Kultura fizyczna i sport
(31)
Rozwój osobisty
(31)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(25)
Inżynieria i technika
(22)
Ochrona środowiska
(22)
Filozofia i etyka
(21)
Językoznawstwo
(21)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(19)
Fizyka i astronomia
(18)
Rolnictwo i leśnictwo
(15)
Styl życia, moda i uroda
(15)
Architektura i budownictwo
(12)
Nauka i badania
(11)
Transport i logistyka
(11)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(9)
Dom i ogród
(8)
Archeologia
(6)
Informatyka i technologie informacyjne
(5)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(4)
Chemia
(4)
Media i komunikacja społeczna
(4)
Praca, kariera, pieniądze
(3)
Etnologia i antropologia kultury
(2)
Matematyka
(2)
Polityka
(2)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Autobiografia
(1)
Gospodarka , ekonomia
(1)
Hobby i wolny czas
(1)
Leśnictwo
(1)
Literatura
(1)
Podróze i turystyka
(1)
Podróże
(1)
Polityka, administracja publiczna
(1)
Polityka, politilogia, administracja publiczna
(1)
Polityka, politologia, administracja
(1)
Religia
(1)
Transport
(1)
Transport i logidtyka
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ciasta. Kluchy. Bułeczki i nie tylko...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Brak informacji o dostępności: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ach, ten cukier! : odżywianie w cukrzycy, insulinooporności i otyłości / Anna Reguła. - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2020. - 278, [4] strony, [1] karta złożona : ilustracje ; 22 cm.
Gdy po raz kolejny słyszymy, że ktoś ogranicza w diecie cukier myślimy: "Mnie to nie dotyczy". Często jesteśmy przekonani, że nasz jadłospis wcale dużo go nie zawiera. Cukier kojarzymy zwykle ze słodkimi przekąskami, deserami, zawartością cukierniczki czy owocami. Autorka w swojej książce obala znane mity dietetyczne, wymienia najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ujawnia prawdziwych sprawców zbędnych kalorii. Z książki dowiemy się między innymi czym różni się cukrzyca od insulinooporności. Co to jest indeks glikemiczny i jak najkorzystniej łączyć składniki w domowym menu dla naszego zdrowia. Autorka zanalizowała najbardziej popularne diety pod kątem bezpieczeństwa dla osób cierpiących na te schorzenia. Podpowiada jakie dania zamawiać, kiedy nie możemy zjeść w domu posiłku. Jak komponować prawidłowo posiłki i jak łączyć je z aktywnością fizyczną. Do części teoretycznej dołączone są proste i pyszne przepisy, które nie tylko zadowolą najbardziej wybrednych, ale będą z korzyścią dla naszego zdrowia i figury.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia towarzyska i uczuciowa / Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo a5 ; Galeria Starmach, 2021. - 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. To sztuka towarzyskiego gotowania. Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy. Ale uwaga! wszyscy traktują temat bardzo poważnie, przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują. I choć już od dawna jesteśmy obeznani z kuchniami świata, jesteśmy też bardzo przywiązani do tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Nieobce nam krewetki, mule, avocado, ale bardzo lubimy też buraki i kapustę, kluski i pączki, pieczemy chleb i ciasta. To, co gotujemy, to efekt naszych podróży i bardzo silnych wpływów tradycji rodzinnych. Książka zawiera przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste przepisy na dania, z którymi każdy sobie poradzi. O swoich ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. W sumie ponad sto osób. Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (żyjemy zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Znajdziecie tu Państwo przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza. Książka jest bardzo starannie wydana z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej. Świetna książka zachęcająca do kulinarnej pomysłowości. Do czytania nie tylko w kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Piwniczna - Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The tickle fingers toddler cookbook, 2016.
Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat. Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych - nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania. "Małe rączki w kuchni" to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko. Opis pochodzi od wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łomnicy Zdroju
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Dz (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej